Zonnevlechtchakra en maagklachten

Het derde chakra ligt tussen het borstbeen en de navel. Dit energiecentrum heeft te maken met onze wil en levenskracht, het vuur dat in ons woedt. Bij angst of machteloosheid trekken we ons terug en proberen we onze emoties en bewegingen onder controle te houden. Zo houden we onze eigen kracht en zelfexpressie tegen. Door deze blokkering verliezen we energie en kunnen we uitgeput en overspannen raken. Het enthousiasme voor het leven stroomt weg.

Vuur en levenslust
Zelfkritiek neemt steeds meer toe. Er is een interactieve dynamiek nodig met de wereld om ons heen om ons vuur en onze levenslust te voeden en te ervaren. Om angst en teruggetrokkenheid te doorbreken is het belangrijk om onszelf liefdevol te accepteren. Contact maken met onze aarding, het lichaam en onze behoeften zijn nodig om dat vuur in ons weer te laten branden. Het is een kracht die dan van binnen voelbaar is en die niet in de buitenwereld gezocht hoeft te worden. Dit heeft ook te maken met zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Wilskracht
Ons gevoel van eigenwaarde geeft ons wilskracht. Met die wilskracht kunnen we uitdagingen aangaan en zijn we in staat ons te concentreren op dingen waar we blij van worden. We kunnen bewust kiezen en een verandering in gang zetten.

Kracht van binnen
In een maatschappij en opvoedingssysteem waarin regels en gehoorzaamheid belangrijk zijn is dat niet altijd zo eenvoudig. ‘Out of the box’ denken of buiten de lijntjes kleuren wordt meestal niet echt op prijs gesteld. Als voorgekauwd wordt wat we moeten doen en er wordt geen ruimte gegeven aan zelfexpressie en eigen ideeën dan kan dat onze wilskracht en gevoel van eigenwaarde aantasten. Kracht wordt vaak gezien als macht hebben over iets maar als we de kracht van het derde chakra willen ontwikkelen vraagt dat om iets anders. Het gaat hier om de kracht van binnen, de integratie met alle energieën in ons lichaam.

Angst voor afwijzing
De ontwikkeling van het derde chakra gebeurt vooral tussen het 14e en 21e levensjaar. Als tiener en jong volwassene was ik goed in observeren en mee bewegen. Ik vond het lastig om voor mijn eigen mening uit te komen en ook om te weten wat mijn smaak en behoeften waren. Bang om het verkeerd te doen of uit de toon te vallen, bang voor afwijzing.

Vrije natuur
Tegelijkertijd werd er ook een drang naar vrijheid en avontuur in mij wakker. Het bracht mij naar een nieuwe stad om te studeren en de liefde voor reizen kwam tot leven. Op reis voelde ik mij vrij en ging ik mee in de flow van het moment. Bij thuiskomst kwam ik weer in aanraking met mijn patronen die niet zomaar oplossen door uit de omgeving weg te gaan. Het avontuur en de ontmoeting van verschillende mensen en culturen brachten mij wel in contact met mijn eigenheid. Een wilde, vrije natuur die in ieder van ons leeft. Om die eigenheid te kunnen leven is een sterke basis in jezelf nodig om de patronen en aanpassingen van je innerlijk kind te doorzien en liefdevol te aanschouwen. Ze hoeven dan uiteindelijk niet meer opgelost of onderdrukt te worden. In liefdevolle acceptatie kunnen die patronen steeds meer uitdoven. Wat wil er dan wel tot ‘ontwikkeling’ en uiting komen in jou? Wat wil er vanuit je kern, je licht, te voorschijn komen? Als je dat voelt en weet dan kan daar je energie en aandacht naar toe.

Maagklachten
Met dit zonnevlechtchakra is het spijsverteringssysteem verbonden en ook de spieren worden er vaak mee in verband gebracht. Bij een slecht functionerend derde chakra kunnen er bijvoorbeeld maagklachten ontstaan.

Emotioneel verwerkingssysteem
De maag staat symbool voor het emotioneel verwerkingscentrum. Naast vertering van het voedsel vindt hier ook emotionele vertering plaats.
Hoe ga je om met nieuwe gegevens, nieuwe indrukken?
Hou jij angstvallig ervaringen vast, emotioneel en in gedachten?
Kun je het allemaal maar moeilijk verwerken, blijft het op je maag liggen?
Vertrouw je onvoldoende op jezelf?
Kom je eerlijk voor je mening en gevoelens uit of vind je dat lastig?
Sluit je je ogen voor problemen maar blijven ze aan je knagen?
Het zijn mogelijke onderliggende patronen die klachten kunnen geven in het maaggebied.

Tips en adviezen bij maagklachten
Naast spanningen kunnen roken, medicatie en voeding een rol spelen bij maagklachten.
– Eet rustig en kauw het eten goed.
– Beperk het gebruik van koffie, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, gekruid en erg vet voedsel als dit problemen geeft.
– Roken en alcohol kunnen het maagvlies irriteren dus beperk deze middelen zoveel mogelijk.
– Probeer zo goed mogelijk met stress om te gaan door vormen van ontspanning op te zoeken zoals bijvoorbeeld sporten, wandelen of yoga.
– Neem 3x daags een kopje kamillethee voor 3 weken als een kuur.

Behandeling
In mijn praktijk komen er regelmatig cliënten met klachten in het maaggebied. Veel mensen slikken daarvoor maagtabletten met mogelijke bijwerkingen. Anderen nemen deze klachten voor lief of zijn zich niet bewust van spanning in dit gebied. Toch is de maagregio vaak gevoelig en gespannen bij aanraking. Het is niet zo vreemd in onze drukke maatschappij en de eisen die we aan anderen en onszelf stellen. Het kan ook een hoge ademhaling veroorzaken doordat die regio gespannen is. De energie kan dan moeilijk omlaag naar je buikgebied, naar een ontspannen ademhaling.
Acupunctuur en kruiden kunnen goed ingezet worden voor maagklachten en herstel van balans van lichaam en geest. Tijdens de behandeling is er ook aandacht voor ontspanning en mogelijke onderliggende patronen.

Meer weten?