Winter: het waterelement en de nieren

De emotie die bij het waterelement hoort is angst, het raakt aan overlevingsangst. We hebben bestaansrecht en willen gehoord en gezien worden. Die wilskracht en zijns-kracht horen bij dit element. Als ‘mogen zijn wie je bent’ op een bepaalde manier onderdrukt is in je leven, dan ontstaat er angst. Er is geen erkenning puur om wie je bent, onafhankelijk van wat je doet. Er ontstaat een gebrek aan eigenwaarde. Je voelt dat je niet goed genoeg bent. Je moet nog beter je best doen, nog meer bereiken, je anders gedragen of je lichaam moet een metamorfose ondergaan. Toch zal het nooit voldoende zijn en de vreugde brengen die je zoekt. Het gaat om de ‘perfectie’ onder al die uiterlijkheden, die we in onszelf weer mogen herontdekken. Daar ligt de kern en ware vreugde.  

De nier-energie
De nieren en blaas horen bij het waterelement. De nieren reguleren de waterhuishouding, de geslachtsorganen en vruchtbaarheid en verzorgen de botten, de tanden, het haar en de oren. Disbalans in de nier-energie kan ontstaan door een stressvolle leefstijl, slechte voeding, verslavingen, zwangerschap en bevalling,  heftige menstruatie en constante stress. Als er een tekort aan nier-energie is, dan ben je gevoeliger voor angsten en onzekerheid. Fysiek kunnen er klachten ontstaan in je basisfundament: rug, bekken, benen en voeten. Ook kan de wil en kracht ontbreken om de spirituele/ emotionele pijn onder ogen te zien. We missen de verbinding met de diepere wijsheid van ons lichaam en ook de connectie met het leven zelf. Een sterke nier-energie helpt je om stevig op de grond te staan en geeft je kracht als persoonlijkheid. Je weet wat je wilt, voelt je zeker en stevig staan en je bent in verbinding met je lichaam en gevoel.

Rust en reserves aanvullen
De winter benadrukt de kern van het Leven. Zonder alle bladeren blijft er de puurheid van de boom over, met de potentie voor nieuw leven diep van binnen. De energie van het seizoen wijst ons de weg om in de diepte en stilte onze eigen pure essentie te ontdekken.
De winter is een tijd om tot rust te komen en de reserves aan te vullen. Het is belangrijk om wat minder actief te zijn en op tijd naar bed te gaan. Er is stilte en rust aan de buitenzijde. De activiteit vindt van binnen plaats, de energie wordt verzameld en opgeslagen in de winter. Die kracht en energie kunnen we in het voorjaar gebruiken om met nieuwe ideeën en plannen naar buiten te komen, zoals de natuur dan weer tot uitbarsting komt.

Angst
Overvloedige reserves geven ons de moed en wilskracht. Als er een tekort is aan deze reserves, dan kan er angst ontstaan. Een gezonde angst laat ons onze grenzen erkennen en behoedt ons voor roekeloos gedrag. De angst van een verstoorde nier-energie is echter de angst voor tekort, de angst om het niet aan te kunnen wat er op ons pad komt, de angst om te falen en niet goed genoeg te zijn.
Via de nier- en blaas-meridiaan kan de energieopslag  worden aangevuld maar ze kunnen ook gebruikt worden om de kracht en wijsheid in onszelf te activeren. We leven in een maatschappij waarin onze aandacht naar buiten wordt getrokken. We streven naar succes, we leveren krachtinspanningen en gebruiken vooral ons hoofd als raadgever. We verwachten onmiddellijk antwoorden en resultaat.

De wijsheid van de natuur
De natuur vertelt ons iets anders: wordt stil van binnen, daar liggen de antwoorden die we nodig hebben, mits we luisteren. In contact met onszelf weten we wanneer we uit balans zijn en wat we nodig hebben om de disbalans te herstellen. Het is de wijsheid van het water(element): Het reageert vloeiend op zijn omgeving, zonder krachtsinspanning, vanuit de flow.

Meer weten? Neem gerust contact op.