Wilgenroosje is een mooie boodschapper voor deze tijd. Dit kruid is een echte verbinder. Kunnen we voorbij onze verschillen kijken naar wat ons samenbrengt?
Dit kruid herstelt ook de verbinding intern, tussen het vuur element (hart) en waterelement (nieren). In de Chinese geneeskunst zijn de baarmoeder en de prostaat gerelateerd aan de nier. De bao mai meridiaan (uterusvat) verbindt het hart met de baarmoeder en bij de mannen het hart met de prostaat. Door trauma’s en ervaringen kan deze verbinding verstoord of afgesloten zijn geraakt. Dit kan zijn invloed hebben op de menstruatiecyclus, de geslachtorganen en de beleving van intimiteit. Wilgenroosje helpt om die verstoorde connectie weer te herstellen.
Ik zag dit kruid veel tijdens de wandelingen in de bergen deze zomer. Ze groeit ook gewoon in Nederland, op onbewerkte zandgrond, aan de rand van loofbossen en op vlakten waar veel bomen omgehakt zijn. Ook na bosbranden duikt dit kruid op. Het is een pioniersplant. Het groeit meestal in groepen en heeft een kruipende wortelstok die heel lang kan worden. Wilgenroosje is moeilijk uitroeibaar. Dat wijst op een goede weerstand versterker. Het houdt van ruimte en licht en het helpt de grond weer wat om te woelen, zodat er lucht in komt.
Het wilgenroosje brengt harmonie als je uit evenwicht bent. Zowel als je teveel aardekrachten hebt, je zwaarmoedig voelt maar ook als je juist niet goed geaard bent en met je hoofd in de wolken leeft. Beide krachten worden in balans gebracht. Het helpt bij levensangst en bij verminderd eigenwaardegevoel. Het stimuleert zelfvertrouwen en daadkracht.
“Het verhaal gaat dat er een elfenfamilie onder een rozenstruik woonde en een kabouterfamilie onder een wilgenboom. Een elfje en een kabouter uit deze families werden heel erg verliefd op elkaar. Maar dit kon niet volgens de elfenmoeder en de kaboutervader. ‘Elfen trouwen met elfen en kabouters met kabouters’, werd hen gezegd en daarmee was de kous af. Het werd hen verboden om nog langer met elkaar om te gaan. Ze waren intens verdrietig. De kabouter zat zo te huilen onder de wilg dat het een treurwilg werd. Onder de rozenstruik ontstond een heel stroompje van alle gehuilde tranen van het elfje. Na een tijdje vonden de ouders dat het zo niet langer kon, ze hadden toch wel heel erg te doen met hun kinderen. Ze klopten aan bij de elfenkoningin en de kabouterkoning en vroegen om raad. Uiteindelijk werd door hen besloten dat het elfje en de kabouter met elkaar mochten samenzijn maar wel in een nieuwe vorm. Zo ontstond het wilgenroosje.
Zo konden zij voortaan altijd samen zijn en de familie breidde zich steeds verder uit”.
Als je kijkt naar de roze bloemetjes zie je allemaal elfjes met stampertjes als toverstokjes. In de herfst ontstaan er kabouterbaardjes met zaadjes erin en de bovenkant van de bloem is net een puntmutsje.
Wilgenroosje is heel goed inzetbaar bij prostaat en blaasproblemen. Het werkt ontstekingsremmend en pijnstillend. Ook heeft het een goede uitwerking op de luchtwegen en de spijsvertering. Het reguleert de bloeddruk en ondersteunt het hart. Bij bloedarmoede, algehele zwakte en een overbelast zenuwstelsel is het versterkend en regulerend.
Meer weten?