Wat draag jij op je schouders?

Een stoere dame met een whiplash-geschiedenis komt mijn praktijk binnen. Ze ervaart stress, een opgejaagd gevoel, onvrede met haar gewichtstoename en wil weer in balans komen. In haar werk moet ze haar mannetje staan, zorgt voor het gezin en ze is een steunpilaar voor haar gevoelige man, waarmee ze een bedrijf runt.

Deze kenmerken kunnen herkenbaar zijn bij whiplashklachten:
– Voel je het verlangen om te regelen en controle te houden?
– Verschuil je je achter een stoere verschijning?
– Ben je hard en streng voor jezelf en voel je de drang te presteren en gezien te worden?
– Voel je je verantwoordelijk voor anderen en zet je jezelf op de tweede plaats?

Het verlangen om de strakheid los te laten

Haar mannelijke kant met daadkracht, doelgerichtheid en leiding nemen is duidelijk aanwezig. Schouders eronder zetten, doorgaan en zich vastbijten in haar doel, is haar niet vreemd. Haar vrouwelijke kant is gaandeweg ondergesneeuwd geraakt en tegelijkertijd geeft ze een deel van zichzelf weg in het zorgen voor haar omgeving. Ze voelt het verlangen om de strakheid los te laten, zich over te geven en weer te mogen ‘spelen’. Tijdens de behandeling is het ‘harnas’ om haar heen voelbaar. Ze mag de gevoeligheid en zachtheid in zichzelf weer toelaten. In contact treden met haar buikgevoel en voelen wat zij zelf nodig heeft. Rustig achterover leunen en zien wat er gebeurt, van binnenuit de actie laten ontstaan. Van ‘moeten’ naar wat wil er gebeuren? Naast de blik naar binnen te richten om te onderzoeken wat de klachten haar te vertellen hebben, zetten we acupunctuur in om vanuit het fysieke lichaam het evenwicht te herstellen. Klachten kunnen daardoor versneld oplossen.

Verantwoordelijkheid

Nekklachten laten ons vaak zien welke verantwoordelijkheid we nog dragen (voor een ander). Hoe we vanuit de wil en controle dingen voor elkaar willen krijgen en houden in plaats van mee te gaan met de flow. Waar houd jij je nog hardnekkig aan vast?

Mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten

Of je nu man of vrouw bent, een ieder bezit mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten. Om ons compleet en in balans te voelen is het mooi om deze kwaliteiten te (h)erkennen en in evenwicht te brengen met elkaar. Ze mogen weer verenigd worden in onszelf. Daadkracht/ grenzen aangeven en gevoeligheid/ openheid en meebewegen, de mannelijke en vrouwelijke kant laten samenkomen. Dan hoeven we in de buitenwereld niet meer op zoek naar dat complementaire deel om ons opgevuld te voelen. Vaak worden we verliefd op die eigenschappen in de ander, die we in onszelf mogen toelaten en (verder) ontwikkelen. De mannelijke daadkracht en doelgerichtheid en de vrouwelijke zachtheid en zorgzaamheid. Waar zitten die kenmerken in jou, kun je die ont-wikkelen en laten zien? Kan het mannelijke in jou het vrouwelijke steunen en andersom, zonder oordeel? Niets meer onderdrukken. Je kunt krachtig zijn met behoud van kwetsbaarheid en aanvoelend vermogen. Vanuit puurheid en directheid leven en de ander in gelijkwaardigheid en in openheid ontmoeten. Hoe zou dat zijn?

Meer weten? Neem gerust contact op.