Pijn ervaren we vaak als een stoorzender, iets waar we zo snel mogelijk weer vanaf willen. Het werkt belemmerend in ons dagelijks functioneren, het zit ons in de weg. Natuurlijk is het fijn om er weer van af te zijn maar wellicht heeft het je ook iets te vertellen. Het kan zijn dat je met sporten over je grens bent gegaan of te lang in een zelfde houding gezeten hebt.
Pijn kan echter ook een richtingaanwijzer zijn naar iets diepers in jou wat daar verscholen ligt. Niet om te zeggen dat je iets verkeerd doet maar om een licht te laten schijnen op delen in jezelf die uit balans zijn, die misschien weggedrukt zijn of waar je overheen gestapt bent. Alsmaar doorgaan terwijl je lichaam signalen gaf dat er rust nodig was of emoties en spanning die al lange tijd geen ruimte en ontlading kregen. Het kan zich vastzetten in je lichaam.
Overlevingsstrategie
Als kind kan het een uiterst nuttige overlevingsstrategie zijn om de eigen emoties en grenzen te negeren en af te stemmen op de omgeving. Veelal werkt dat onbewust. In volwassenheid lopen we vaak tegen de beperkingen aan van deze aanpassingen en zijn ze niet meer zo functioneel. We komen niet tot ons recht, leven niet echt wie we zijn. Allemaal hebben we onderweg op ons pad allerlei overtuigingen, houdingen en maskers verzameld, die onderliggende kwetsuren kunnen bedekken.
Zou je een verandering in jezelf willen doormaken maar stagneer je?
Wil jij je bewijzen, bevestigd zien door anderen omdat jij twijfelt aan je eigen waarde en autonomie?
Wat ligt er nog opgestapeld in jou vanuit het verleden?
Verwachtingen
Meestal is fysieke pijn of stress de aanleiding voor mensen om een afspraak te maken voor een behandeling. Men wil er zo snel mogelijk vanaf om weer door te kunnen gaan. En dat is ook begrijpelijk. We leven in een snelle, vanuit het hoofd gerichte maatschappij. We moeten van alles doen en bereiken en we willen graag de controle houden over elke situatie. We streven om ergens te komen en om te voldoen aan bepaalde verwachtingen van onszelf of van anderen. Vaak zijn we het contact verloren met ons gevoel en diepste kern. Waar gaat jouw hart naar uit?
Uitnodiging
In een wereld van “doen” zijn we vergeten hoe het is om aanwezig “te zijn”. We willen niet stilstaan en als we dan toch de stilte opzoeken dan worden we misschien wel overdonderd door allerlei overtuigingen en gedachten die een loopje met ons nemen. Een wervelwind die door ons heen raast. Om vervolgens dan maar weer afleiding te zoeken omdat het niet prettig voelt.
In de pijn of onrust ligt een uitnodiging om naar binnen te keren en te ontdekken wie we zijn. In de rust en stilte kan van alles zich openbaren. Welke lagen bedekken die kern? Welke overtuigingen en gedachten houden nog een onecht zelfbeeld in stand?
Aanpassingen
Wanneer zijn de strategieën in werking gegaan van aanpassen, goed je best doen, terugtrekken, lief doen, voor anderen zorgen? Door de aanpassingen en proberen te voldoen aan ‘het plaatje’ hebben we ergens onderweg ons diepste zelf in de steek gelaten. We wilden als kind ons geliefd voelen, gezien worden, gehoord worden en erbij horen en daarvoor moesten we vaak een deel van onszelf ontkennen. Liever dat, dan het risico lopen op afwijzing en in de steek gelaten te worden. Later in het leven krijgen we ook ervaringen te verwerken die pijnlijk zijn. Pijn en verdriet kunnen we niet ontwijken, het is deel van ons menszijn en wil in ons de ruimte krijgen. Onverwerkte, niet geuite emoties slaan we ergens op in ons lichaam en kunnen blokkades vormen.
In de praktijk merk ik dat het genezingsproces vaak versnelt als diepere lagen meegenomen kunnen worden in de behandeling. Wat vraagt onder de fysieke pijn om aandacht?
Ervaring uit de praktijk
Janet kwam in mijn praktijk met rugklachten. Ze had al van alles geprobeerd zonder echt resultaat. In het eerste gesprek werd duidelijk dat ze op emotioneel niveau veel had meegemaakt de laatste tijd. Ze had een dierbare verloren en familiaire banden waren verbroken.
Naast de acupunctuur behandelingen voor haar rugpijn werden ook diepere emotionele lagen aangeraakt en meer in balans gebracht. Ze maakte weer contact met haar innerlijk kind en ging achter haar eigen gevoel staan. Met de heling op het emotionele vlak herstelden haar rugklachten en voelde ze meer rust en liefde voor haarzelf.
Wilg als kruid
Wilg past bij een wat strak, halsstarrig type mens die moeite heeft met veranderingen. Het kruid maakt flexibel en helpt om alles te laten doorstromen. Het uiten van emoties en spanning los laten wordt makkelijker. Afvalstoffen worden eruit gegooid en verzuring verminderd. Wilg helpt mensen, die zichzelf weggeven en uitgeput raken, om meer in verbinding met zichzelf te blijven. Het maakt soepel in gedachten en bewegingen en brengt rust en kalmte.
Wilg kan bijvoorbeeld toegepast worden bij reuma, migraine, spier- en zenuwpijnen, eczeem en nervositeit.
Meer weten…?