Voel jij je vrij in het contact met de ander?

Kun je jezelf zijn of neem je een houding aan?

Op een zonnige dag besloot ik een langeafstandswandeling te gaan maken in de natuur. Het is fijn om tot rust te komen en helemaal open te gaan. Wandelen in stilte, laadt me op, brengt me weer thuis bij mezelf.

Herken je de weldaad van de natuur? In een omgeving zijn waar niets van je gevraagd wordt, waar je jezelf kunt zijn? Waarin je kunt ontspannen?

Spanning

Zo was ik aan het genieten. Na mijn kopje latte bij een café in de bossen, kwam ik spontaan twee bekende dames tegen. Nadat onze paden meerdere malen kruisten die dag, besloten we de route samen te vervolgen.  Toen we zo verder liepen, vroeg één van de vrouwen mij op een wat confronterende toon: Wat is er aan de hand? Ik voel spanning bij je?

Ik schrok even en inderdaad ik was me wat ongemakkelijk gaan voelen in het contact. Ik had er niet gelijk een antwoord op. Ze lieten mij even met rust en in stilte liepen we verder. Toen begon ik mijn patroon helder te krijgen. Zo gewend om mij aan te passen in contact met de ander, verloor ik enigszins de verbinding met mijn eigen basis.

Vroeger zou ik aan mijzelf zijn gaan twijfelen, zou ik denken ik doe iets verkeerd. Maar nu voelde ik de spanning, wilde er niet vanaf, keek er naar zonder oordeel. Het is helemaal ok dat ik mij zo voel. Door achter mijzelf te blijven staan, ontspande mijn buik en kon ik mij uitspreken en weer open en vrij aanwezig zijn.

Patronen

Soms kan een bepaalde reactie je verbazen: Ik dacht dat ik daar al vanaf was? Maar patronen zijn vaak diep ingesleten en het heeft tijd nodig om die gewoontereacties te overschrijven.

Zo kreeg ik een gelegenheid gepresenteerd om mijzelf opnieuw in de ogen te kijken.  Is die overtuiging/ reactie nog wel kloppend?  En zo ga je dankzij de ervaringen op je pad oude jassen uittrekken, ze dienen je niet meer.

Onderste chakra’s

Deze bovenstaande reactie komt voort vanuit de onderste chakra’s. Van je basis tot je zonnevlecht, het buikgebied. Voel je je veilig bij jezelf? Mag je jezelf zijn in contact met anderen? Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor je die basisveiligheid niet hebt ervaren, ontstaan vanuit jeugdervaringen. Overlevingspatronen maken we ons eigen om het leefbaar te maken in die situaties en omstandigheden, zoals aanpassen, terugtrekken, gaan zorgen voor of een ‘ik red mijzelf wel’- houding. Voelsprieten staan uit naar de omgeving: Wat wordt er van me verwacht? Onze ware gevoelens en behoeften raken naar de achtergrond. We anticiperen op wat de ander nodig heeft en laten vervolgens onszelf in de steek.

Subtiele buikgevoelens

Kunnen we ons weer bewust worden van die subtiele gevoelens vanuit de buik? Niet in de gedachten schieten, niet wegredeneren maar afdalen naar ons gevoel. Eerst zetten we de gevoelsantennes uit om ons veilig te houden, de omgeving te scannen. Vaak gaat dat ook onbewust. Als je steeds meer in je lichaam woont, in contact met je buikgevoelens, ontstaat de veiligheid binnen in jezelf. Je hoeft je dan geen houding meer aan te meten. Ook geen houding van ‘ik heb niemand nodig’. Ook dat is (meestal) een beschermingsmechanisme.

Het begint bij de subtiele gevoelens waar te nemen en serieus te nemen. Durf je er voor op te staan? Ook als de ander je niet steunt? Trouw aan jezelf zijn wordt dan belangrijker dan de bevestiging. Dan kom je in je kracht. Niet krachtig ‘doen’ maar echt van binnen uit, pure kracht. Vanuit kwetsbaarheid en openheid jezelf laten zien, is krachtig. Je waarheid durven delen. Dan ben je veilig bij jezelf en onafhankelijk van je omgeving, de mening van anderen.

Autoriteit

Veel mensen hebben moeite met autoriteit. Of ze maken zich kleiner of gaan rebbeleren. Onder een patroon van macht uitoefenen gaat vaak een onmachtig gevoel schuil. Het kan krachtig voelen om in controle te zijn, de lakens uit te mogen delen. Het kan ook leiden tot manipuleren. Tegelijkertijd is leiderschap nodig, in macht zit kracht, ook al gaat het misschien op een afgescheiden manier. Het afwijzen van macht kan betekenen dat je nog je eigen krachtkant afwijst. Dat je meer hecht aan liefde dan aan kracht. Maar beiden zijn nodig om een verandering teweeg te brengen in je eigen situatie en in de wereld.   Hiërarchie hoeft geen probleem te zijn, maar het gaat om de gelijkwaardigheid vanuit het hart. Vanuit het hart gezien is iedereen gelijk, terwijl we verschillende functies kunnen bekleden. Dan gaan we uit van verbinding en eenheid en gaan we niet uit van af-gescheidenheid.  Hoe kunnen we elkaar ontmoeten, wat verbindt ons? De gezamenlijke visie/ het doel vinden en volgen in je gezin, in de relatie, in de organisatie.

Verbinding met jezelf

Daar is eerst de verbinding met jezelf voor nodig. Van daaruit kunnen we een gezonde verbinding maken met de ander.

Vind je het moeilijk om bij jezelf te blijven in contact met de ander? Ga je je kleiner maken of terugtrekken? Of heb je juist de neiging om erboven te gaan staan en jouw wil door te drukken?  Kun je in verbinding blijven, je hart open houden terwijl je je uitspreekt in kwetsbaarheid of kracht?

Tijdens de behandeling begeleid ik je naar de subtiele gevoelens vanuit je buik. Je kunt je ware en pure kracht weer ont-dekken. Zo ga je je steeds vrijer en echter voelen. Los van verwachtingen, houdingen en ideeën over jezelf (en de ander). Je ware zelf komt naar de oppervlakte en wordt je referentiekader. De focus ligt niet op wie je denkt te moeten zijn, maar op wie je ten diepste al bent als dat verhaal wegvalt.

Meer weten over de behandelmogelijkheden? Neem gerust contact op!

Marion
Portretfoto Marion van der Krogt

PS Deze blog is een samenvatting van een artikel in mijn nieuwsbrief. De nieuwsbrief ontvangen? Vul je e-mailadres in op de contactpagina bij ‘Meld je aan voor de nieuwsbrief’