Samenwerking voor een gezonde weerstand

De herfst is het seizoen van het metaalelement waar de long- en de dikke darmenergie toe behoren. De long zorgt uiteraard voor de ademhaling maar heeft ook connectie met de huid. Als er huidproblemen zijn worden die via de longmeridiaan en dikke darm meridiaan behandeld. De longenergie is ook verbonden met de Wei Qi, de verdedigingsenergie aan de buitenkant van het lichaam, die de bacteriën en virussen buiten houdt. Een sterke longenergie geeft een sterke afweer zodat ziekteverwekkers het lichaam niet binnen kunnen dringen.

Ontgiften en loslaten
De dikke darm heeft ook invloed op de weerstand. Een goede darmflora en productie van enzymen in de darmen zijn daarbij heel belangrijk. De dikke darm helpt het lichaam om te ontgiften en los te laten. ( Ook emotioneel loslaten) In de Chinese geneeskunst zegt men dat wat de dikke darm niet uitscheidt, via de huid naar buiten moet worden gebracht. Verkeerde voedingsgewoonten zorgen voor verontreiniging van de darmen, met name melkproducten, suiker, snelle koolhydraten en bewerkt en vet eten kunnen problemen veroorzaken. Kies voor zo puur mogelijk eten, zonder pakjes en sausjes met allerlei toevoegingen.

Hoe kunnen we met het lichaam samenwerken voor een goede weerstand?

Het is belangrijk om vertrouwen te hebben in het zelf genezend vermogen van het lichaam. We kunnen dit ondersteunen door gezond te eten met veel groente en fruit, te bewegen en lekker naar buiten te gaan om frisse lucht in te ademen. Zorg voor ontspanning van lichaam en geest, maak plezier en leg de focus op vertrouwen in plaats van op angst. Loop je zonder jas naar buiten met de overtuiging dat je lichaam daar geen last van heeft, dan zal je ook niet ziek worden.
Onderdruk emoties niet, geef er ruimte aan maar laat je er ook niet door meeslepen. Neem leiding over je eigen leven en neem zelf verantwoordelijkheid voor je gezondheid. Voel wat je nodig hebt, waar je blij van wordt en wat voor jou klopt en goed voelt.

Connectie maken
Soms heb je een steuntje in de rug nodig om helderheid en rust te verkrijgen, klachten te verhelpen of om een cirkel te doorbreken. Acupunctuur kan het lichaam en de geest weer in balans brengen. Stress neemt af en je kunt makkelijker ontspannen. De energie in het lichaam en de weerstand worden versterkt. Tijdens de behandeling nodig ik je uit om connectie met je lijf en je gevoel te maken. Als het hoofd rustig wordt, is er ruimte voor vrede en vertrouwen in jezelf. Je zult je rustiger en steviger voelen, meer in je kracht. Als het hoofd zich er niet mee ‘bemoeit’, doet het lichaam wat het eigenlijk van nature doet, namelijk weer de balans herstellen.

Wil je meer weten?