Quality time

Na het avondeten stelt hij voor om te gaan fietsen. Het vraagt nog wel wat om te beslissen waar we heen zullen gaan. Drie briefjes gaan in een hoge hoed en Exloo komt eruit als bestemming.

Theehuis
We fietsen door het bos en hij kakelt lekker door. Na een tijdje zeg ik: “Ik hoor je hoor maar ik kijk af en toe ook naar rechts om herten te spotten.”Even later zegt ie: “Zo, dat was mijn kletstijd.” We fietsen in stilte verder met de ogen op het bos gericht. Als we besluiten om naar het theehuis te gaan, moet ‘Google Maps’ eraan te pas komen. De navigatie stuurt ons alle kanten op, niet de meest directe maar zeker wel de mooiste route. We hobbelen met onze fietsen op de zandpaadjes over de nog paars gekleurde heide. De zon begint al achter de bomen te zakken en we vragen ons af of we het theehuis voor donker zullen bereiken. “We zijn avonturiers”, zegt ie. Dat zijn we zeker. Ik hou er zo van, het onverwachtse. We bereiken het theehuis bij beginnende schemer en dat vieren we met appeltaart.

Aandacht
Voor de terugreis in donker kiezen we de kortste route over asfaltwegen. Terwijl we moe maar voldaan de fietsen in de schuur zetten, zegt hij ‘out of the blue’: “Als iemand heel veel werkt dan vindt hij werken belangrijker dan quality time.” “Dat kan, zeg ik, of hij weet misschien niet wat het is? Of hij weet niet hoe er ruimte voor te maken? Wat is quality time voor jou?” “Dat is als we er samen op uit gaan, antwoordt hij. Nou ehh.. we hoeven er niet per se op uit te gaan, maar….” Hij probeert te verwoorden wat hij dan ervaart. “Bedoel je echt aanwezig zijn, de aandacht erbij hebben?” “Ja, zegt hij, dat!”
Al babbelend met hem over rolverdelingen tussen man en vrouw en hoe hij daar zelf later mee om zal gaan, leid ik hem richting de trap naar boven.

Geen gedachten
“Eigenlijk zouden we geen gedachten moeten hebben, vervolgt hij. Als ik op de trampoline sta en een salto wil maken, komt er een stemmetje die zegt: Straks val je op je hoofd of breek je een arm. Dan zegt het engeltje in mij: Je kunt het, doe maar en het duveltje zegt: pas op, want er kan van alles misgaan.”

Inderdaad, welke stem volg je? Welke spreekt de waarheid?

Gedachten over dat het al lang bedtijd is, laat ik maar varen. Het engeltje fluistert:
“It’s quality time….”