Overleven of Leven?

Is er sprake van vermoeidheid of depressieve gevoelens?
Vind je het moeilijk je grenzen aan te geven?
Zorg je goed voor de ander en cijfer je jezelf weg?
Word je geplaagd door zorgen en gedachten?
Angst voor verlies van een persoon of van materie?

Overleefstand

Grote kans dat je ingesteld staat op de overleefstand en je het lastig vindt om te genieten. Ook kunnen gevoelens zoals: Wat doe ik hier? Wat is de zin? naar de oppervlakte drijven.

In ons lichaam is een energetisch systeem aanwezig bestaande uit 7 chakra’s: energiecentra, van basis tot kruin. Het eerste chakra is gelegen onderaan de wervelkolom. Het heeft te maken met overleven. De emotie die bij dit chakra hoort is angst. Door allerlei ervaringen in het verleden en vastgezette overtuigingen kan het ontbreken aan een fundament, je veilig voelen bij jezelf. Het eerste chakra is de basis waarop alles wat we doen rust. Het overlevingsinstinct gaat hier in werking. Als je je baan verliest, uit je woning wordt gezet of er is de confrontatie met ziekte dan kan er paniek ontstaan.

Je schudt op je grondvesten.

Voortdurende problemen met de gezondheid of de angst of er wel voldoende geld is, zet zich vast op het eerste chakra niveau. Een onveilig gevoel, paniek kan je blijven achtervolgen ook als er helemaal geen directe aanleiding voor is.

Fysieke klachten

Fysieke klachten die bij dit niveau tot uiting kunnen komen zijn: problemen met de benen, zwakke knieën, voeten en botten. Aambeien, overgewicht, constipatie, vaak ziek zijn, rugklachten en ischias.

Sjors komt in de praktijk met klachten aan zijn knie. De pijn ontstaat vooral tijdens het hardlopen en autorijden. Het speelt hem al een aantal jaren parten maar er komt geen verandering in, ondanks eerdere therapie.

Diepere aanpak

Er kunnen onderliggende patronen meespelen waardoor er nog geen verbetering is opgetreden. Het vraagt dan om een totale en diepere aanpak.

Wat heeft deze klacht te vertellen? De knieën hebben te maken met je fundament. Hoe stevig sta je op eigen benen?  Ga je gemakkelijk door de knieën?  Of houd je juist je poot stijf?

Sjors raakt in paniek als er teveel tegelijk op zijn bord terecht komt en is dan ook minder in contact met zijn lichaam. Het hoofd neemt het over of hij ‘vertrekt’ uit zijn lichaam in zijn eigen wereld.  Voor Sjors is het belangrijk om zich stap voor stap weer veilig in zijn eigen lichaam te voelen, in contact met zichzelf. Dan komt de stevigheid van binnenuit en kan hij achter zijn eigen gevoel en keuzes blijven staan.

Het vergt wel iets van de cliënt. Durf je gevoelens (weer) toe te laten? Kun je er zonder oordeel naar kijken? Als je het oordeel kan laten dan groeit daarmee steeds meer je eigenwaarde.

Heb je de moed om achter je eigen gevoel te gaan staan? Het zelfvertrouwen groeit wanneer je trouw bent aan jezelf!

Behandeling

Tijdens de behandeling is het lichaam de poort. Zo wordt er ingezet op het herstel van de balans wat niet alleen fysiek maar ook op emotioneel en geestelijk vlak zijn uitwerking heeft. Het lichaam wordt ook verder geopend waardoor heling en bewustwording dieper kunnen binnenkomen.

Als de cliënt zich bewust wordt van de onderliggende overtuigingen en patronen van de klacht, kan een cirkel doorbroken worden. Het genezingsproces kan versnellen maar ook komt men dichterbij Zichzelf. Als je steeds trouwer bent aan je eigen gevoel, heel je je fundament. Dan bouw je je eigen veilige basis, niet meer afhankelijk van de goedkeuring van je omgeving. Dan blijf je staan ook al stormt het om je heen. Het helen van je eerste chakra is wel het meest uitdagend omdat hier zulke diepe patronen en angsten zich hebben vastgezet. Het is een proces waarbij je steeds meer kunt ontspannen bij jezelf, ongeacht de omstandigheden. Er vindt een verschuiving plaats van overleven naar Leven.

Je fundament

Gronden helpt om de stress af te voeren. Oefeningen waardoor je het contact met de aarde en je lichaam kunt voelen zijn behulpzaam. Zoals ook wandelen in de natuur en werken met je handen. Spanning kan zich dan ontladen. De regelmaat van werk, het organiseren van je leven en het verdienen van geld kunnen ook bijdragen aan je fundament.

Veelvuldige verandering kan maken dat je op overlevingsniveau blijft steken. Maar ook overmatig vasthouden aan veiligheid en niet buiten je comfortzone durven stappen kan tot stagnatie leiden.

Geboorterecht

Mag je goed voor jezelf zorgen of heb je daar toestemming voor nodig? Durf je op eigen benen te staan?  Heb je het recht om er te zijn, mag je je plek innemen? Wie is verantwoordelijk voor jouw fysieke welzijn?

Het is je geboorterecht om er te zijn!

Je mag je ruimte innemen, dat is juist de bedoeling.

Je mag ook ontvangen. Je bent het waard om overvloed aan te trekken. Je mag dingen bezitten en ervan genieten. Zijn en hebben horen bij het eerste chakra.

Meer weten? Neem gerust contact op!

Marion
Portretfoto Marion van der Krogt

PS Deze blog is een samenvatting van een artikel in mijn nieuwsbrief. De nieuwsbrief ontvangen? Vul je e-mailadres in op de contactpagina bij ‘Meld je aan voor de nieuwsbrief’