Menstruatieklachten en emoties

Klachten tijdens en voor de menstruatie komen veel voor. Ze kunnen zelfs zo heftig zijn, dat sommige vrouwen een paar dagen moeilijk kunnen functioneren en in bed blijven.
Zo kan men last hebben van: buikpijn, krampen, rugpijn, pijnlijke borsten, hoofdpijn, misselijkheid, opgeblazen gevoel, grote irritatie en stemmingswisselingen.

Allerlei oorzaken kunnen een rol spelen zoals een ontsteking of een vleesboom, een onderliggende ziekte, medicatie, hormonale disbalans, overgewicht, ondergewicht, heel intensief sporten, en ook stress kan van invloed zijn op de menstruatie.

Emotionele invloeden
De baarmoeder en menstruatiecyclus zijn verbonden met het vrouw-zijn en ook met creatie. Er kan letterlijk een geboorte plaatsvinden na een zwangerschap maar ook figuurlijk: de creatie en het vrij laten stromen van ideeën, levensvreugde en passie. Hou je je vrije natuur tegen door gevoelens van onmacht, schuldgevoel, piekeren of angst? Dan hou je de natuurlijke flow tegen van jezelf tot uiting brengen in de wereld. Wat staat jou in de weg om jezelf te mogen zijn? Durf je kwetsbaar te zijn en je open te stellen voor de zachte energie en speelsheid? Kun je genieten van het leven en ook van de seksualiteit? Mag de kracht ook geleefd worden, zichtbaar zijn en durven te begrenzen? Evenwicht tussen het vrouwelijke en mannelijke in jezelf. Tijdens de behandeling kunnen onderliggende emoties en spanningen helder gemaakt worden en kan er heling plaatsvinden op blokkades. De energie en het levensbloed kan weer vrijheid stromen!

Cliëntervaring 
Ze geeft aan veel bloedverlies te ervaren tijdens de menstruatie. De laatste jaren is het veel heftiger geworden en het maakt haar onzeker als ze aan het werk is omdat er niet altijd een toilet in de buurt is. Soms is ze wel 2 weken ongesteld en na anderhalve week komt het alweer. Ze denkt zelf dat het met stress te maken heeft.
Ze vertelt dat de bevalling van haar dochter heftig was. Ze heeft het als heel bloederig en vies ervaren. Iedere keer dat ze menstrueert wordt ze hieraan herinnerd, het voelt als een trauma. 
Tijdens de behandeling nodig ik haar uit contact te maken met haar gevoel. Een angstig, verdrietig gevoel komt omhoog waar ze zich moeilijk voor kan openen maar dan beschrijft ze dat alles in een trechter verdwijnt.
Na een paar behandelingen voelt haar buik meer ontspannen en is de bloeding veel minder in intensiteit en frequentie. Haar cyclus is weer genormaliseerd.

Behandeling
In de praktijk zie ik cliënten met allerlei fysieke en emotionele klachten rondom het ongesteld zijn. Ook een onregelmatige cyclus met geen, weinig of overmatig bloedverlies kan het probleem zijn. Met acupunctuur kunnen de hormonen gereguleerd worden, de cyclus weer in balans gebracht worden en klachten verminderd worden. Voor vrouwen die graag zwanger willen worden is het belangrijk om de menstruatiecyclus te reguleren. Maar ook dames met beginnende overgangsklachten kunnen veel problemen ervaren, zoals overmatig bloedverlies. Tijdens de behandeling gaat het naast het fysieke lichaam ook om het emotionele en mentale lichaam. Zo vindt er heling plaats op diepere en meerdere lagen. 
Meer weten..?