Longklachten en longkruid

Kun je vrijuit ademen en je ruimte innemen?
Versmoor je jezelf met negatieve, angstige of kwade gedachten?
Heb je de angst om door een grotere macht overruled te worden?
Voel je je afhankelijk en klamp je je aan iemand vast omdat je denkt: ik kan het niet of ik mag niet vrij zijn?

Longklachten nodigen je uit om de vrijheid en autonomie weer toe te laten in jezelf. Durf je echt te leven? Mag je volledig je ruimte innemen zonder schuldgevoel en aanpassing? Heb maar vertrouwen in het leven en durf jezelf te openen voor de mogelijkheden in plaats van het denken in beperkingen.
Verdriet is de emotie die bij de luchtwegen hoort. Welke oude pijn wil er nog geheeld worden? Is daar ruimte voor, mag alles gevoeld worden?

De weerstand verbeteren
Bij problemen met de luchtwegen, aanhoudende verkoudheid, hoesten en verstopte neusholtes wordt vaak niet direct gedacht aan de mogelijkheden van de Chinese geneeskunst. Acupunctuur kan prachtig ingezet worden om de weerstand van het lichaam te verhogen, slijm op te lossen en de longen te versterken. Daarnaast worden onderliggende emoties en spanningen aangeraakt, ‘gelucht’ en gebalanceerd. Met healing en coaching wordt dit ondersteund en ook westerse kruiden kunnen hierbij helpen, zoals longkruid.

Longkruid
De longen regelen samen met de nieren de ademhaling. De longen zorgen voor het verspreiden en dalen van de energie en de nieren trekken de energie als het ware omlaag.
Longkruid voedt het yin (houdt daarmee de opgaande energie yang in balans) en bekrachtigt de long- en nier-energie. De inhoudsstof silicium werkt versterkend voor het longweefsel en het is daarmee een goed kruid om chronische longaandoeningen te ondersteunen. Longkruid kan over een lange periode gebruikt worden. Daarnaast kan het ook preventief ingezet worden bij verlaagde weerstand en verkoudheid. Het werkt sterk slijm afvoerend en kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij keelpijn, hoest, verkoudheid, bronchitis, astma en longemfyseem.

Longkruid helpt het keelchakra en nodigt je uit zichtbaar te worden en in vrijheid en waarheid te spreken. Ook heeft het een stimulerend effect op het voorhoofdschakra of derde oog. Het acupunctuurpunt yintang correspondeert met deze plek. Het is een punt van inzicht, inspiratie, kalmering en het opent de neus en het voorhoofd. Een mooi punt bij stress en een ‘watten’ hoofd- gevoel.

Meer weten over de inzetmogelijkheden van westerse kruiden en acupunctuur? Neem gerust contact op.