Lente, het houtelement: Wat wil er los in jou?

De lente, waarin alles tot bloei komt, wat er onder de grond verstopt zit, wat er achter de coulissen verscholen ligt, alles wil naar buiten komen. Wat een mooi seizoen, de lente. Ik word er zo blij van als ik de natuur zie ontspruiten, de knoppen zie openbarsten. Alles wil open, is dat ook niet als onze ware natuur die wil schijnen, zich open-baren?

Lever en galblaas
Het houtelement hoort bij het lenteseizoen, de wind, een nieuw begin, een krachtig opkomen. De lever en galblaas zijn de organen hierbij en daarbij passen vrijheid als deugd en boosheid en frustratie als emotie. Het gaat niet hoe je wilt, het gaat niet snel genoeg, je voelt je niet vrij, beperkt, je wil alles onder controle houden, het heeft effect op het houtelement. Het is niet de bedoeling om die boosheid te onderdrukken anders verplaatst het zich naar het onderbewuste waar het een negatieve uitwerking kan hebben op het lichaam, je geest en ziel. Op een gezonde manier het uiten, de ruimte geven, is de uitnodiging.

De energie wil stromen
Volgens de Chinese geneeskunst regelt de lever de energie en controleert het de kwaliteit en de hoeveelheid van bloed, de spieren en soepelheid, de ogen en de nagels. Klachten zoals allergieën, stijfheid, wisselende en verplaatsende pijn, hoofdpijn, moeheid, depressie en menstruatieproblemen kunnen wijzen op een disbalans van het houtelement.
De energie wil stromen. Het zonnetje, het frisse groen, het vriendelijke en lieflijke ochtend gezang van de vogeltjes, de geuren, het lokt ons naar buiten en brengt in beweging. Dit element wil de open ruimte en houdt niet van fysieke of mentale druk.

Het kind in jou
Het houtelement staat ook voor initiatief en nieuwe ideeën, het avontuur, humor, creativiteit, vastbeslotenheid en het kunnen organiseren. Het genieten, vrij voelen, lichtvoetigheid, spontaniteit, kunnen spelen als een kind past er ook bij. Het kind dat gewoon doet en al doende ontdekt en ervaart.
Heb jij contact met het kind in jou? Waar ben je dat kind in jezelf misschien verloren? Welke toon en kleur, welk lijflied en kleurenpalet passen jou eigen-lijk? Te snel volwassen moeten worden, teveel aan banden gelegd, emoties en verlangens onderdrukt, verantwoordelijkheid dragen, serieusheid, “doe maar normaal…” ? Het kan uitdagend zijn in het leven, gezin of in de maatschappij. Wat mag er allemaal wel en wat mag er niet? Al die overtuigingen en opgeplakte etiketjes. Zullen we ze er weer afpeuteren, die stickers van aanpassingen? En onszelf vrij laten, in onschuld?
Wat wil er los in jou?

Meer weten?