Lage rugklachten en emoties

Lage rugklachten komen veel voor. Jaarlijks komen 1,6 miljoen mensen bij de huisarts voor pijnklachten in dit gebied. De pijn kan zowel acuut, bijvoorbeeld door een plotselinge beweging, als ook geleidelijk ontstaan.
Lang staan, bepaalde houdingen of bewegingen kunnen pijn geven. Er kan ook stijfheid zijn in de rug en soms is er sprake van uitstraling naar een been.

Oorzaak moeilijk te vinden
Het is vaak lastig aan te geven waar de rugpijn precies vandaan komt. Bij maar 5% van de mensen wordt een afwijking of lichamelijke ziekte gevonden. Dat kan bijvoorbeeld een botbreuk, hernia of infectie zijn. Bij de overige 95% spreekt men van aspecifieke lage rugklachten: Er wordt geen afwijking gevonden maar er zijn wel klachten. Mogelijk is er sprake van verkeerde houding / beweging of overbelasting.

Risicofactoren
Er zijn wel bepaalde risicofactoren die de kans op rugpijn kunnen vergroten:
– Leeftijd, maar de klachten komen in alle leeftijdscategorieën voor
– Slechte lichamelijke conditie, te weinig lichaamsbeweging
– Zwaar werk
– Slechte houding en belasting
– Zwakke rugspieren
– Lang in dezelfde houding zitten
– Stress
– Vermoeidheid

Wat kan acupunctuur betekenen?
Acupunctuur kan heel goed ingezet worden voor pijnklachten in de rug, uitstralingspijn naar het been, bewegingsbeperking en stress.

Cliëntervaring uit de praktijk
“Sinds 2005 kom ik bij Marion en ik heb mij voor diverse pijnklachten met succes door haar laten behandelen aangezien ik liever geen pijnstillers en slaapmiddelen slik. Ik vind haar een geweldige vrouw die haar vak goed verstaat!
Dit keer heeft zij mij naast het beduidend verminderen van zenuwpijn als gevolg van een hernia ook met veel liefde en geduld begeleid door een rouwproces heen te komen om het verlies van mijn beide ouders in korte tijd. De zon schijnt weer in mijn leven!”

Emotie angst
De nier en blaasenergie horen bij het waterelement en hebben, vanuit de Chinese geneeskunst bekeken, connectie met rugklachten. De emotie die hierbij hoort is angst.
Hoe is jouw basisgevoel? Heb je vertrouwen in jezelf of klamp je je vast aan mensen om je heen, aan materie of uiterlijkheden?
Je zekerheid is dan afhankelijk van mensen en situaties om je heen. Je erkent wellicht je eigen basis niet genoeg.
Geldzorgen, verlies van een dierbare, van materie, geen erkenning voelen in je werk of prestatie, of niet bewonderd worden om je uiterlijk: Dit zou aanleiding kunnen geven tot klachten van de onderrug. Emoties kunnen zich vastzetten in dit gebied.

Met acupunctuur wordt niet alleen op lichamelijk vlak balans gebracht, waardoor pijnklachten verdwijnen, maar ook op mentaal, emotioneel en spiritueel vlak. Hoofd en lichaam maken weer beter contact met elkaar. Tijdens de behandeling nodig ik je uit om van het hoofd naar het hart te gaan, van denken naar voelen. Ontspanning en energie doorstroming kunnen weer plaatsvinden waardoor blokkades verdwijnen. Het zelf genezend vermogen van het lichaam wordt hierbij aangesproken en gestimuleerd.

Wil je meer weten?