Kopzorgen en kamille

Wanneer je vaak last hebt van hoofdpijn, zou je je een aantal dingen kunnen afvragen:

Sta ik mijzelf toe om mij volledig te uiten? Onderdruk ik de directe gevoelsuiting van boosheid, ergernis, verdriet of angst?
Twijfel je vaak aan jezelf, voel je je onzeker en vind je het moeilijk om je ruimte in te nemen? Er kunnen bepaalde ideeën in je hoofd spelen over wat je niet mag (“dat doe je niet”) of het gevoel dat je het op een bepaalde manier moet doen.
Piekeren en zorgen maken: “Doe ik het wel goed? Wat denkt of vindt de ander hiervan?”
Je kunt je ook slachtoffer voelen van de situatie: “Ik moet het wel slikken en doen wat mij gevraagd word, ik heb geen keuze.”
Misschien vergelijk je jezelf vaak met anderen en voel je je kleiner en ontoereikend.

Het beeld in ons hoofd
We proberen vaak te voldoen aan een beeld van onszelf wat we in ons hoofd hebben gecreëerd of wat we denken dat anderen van ons verwachten. We kunnen eigenlijk nooit aan dat plaatje voldoen want het is een idee, niet wie we werkelijk zijn. Toch houden we er vaak aan vast omdat het zulke diepe, ingesleten overtuigingen zijn en dat is wat we kennen.
Hoofdpijn laat mogelijk de stagnatie of uitputting zien: het niet vrij mogen zijn en ons vrij bewegen en uiten, door (zelf-) opgelegde beperkingen. Eerst inchecken bij je omgeving in plaats van naar binnen te keren en daar jouw wijsheid en weg te ontdekken. We mogen ons weer bewust worden van het gevoel van binnen, wat wil er geleefd worden, waar word ik blij van?

Ruimte geven
Het vraagt om toelaten wat er in je leeft zonder het verhaal erover te voeden en zonder achter die gedachten aan te gaan. Alles er laten zijn in acceptatie (of het toestaan van de weerstand) zonder het op te willen lossen. In de ongemakkelijkheid, bagger of het donker durven zijn. Zo kan er weer ruimte ontstaan onder het ongemak en daarin kan licht(heid) binnenstromen. Gedachten en emoties zijn niet verkeerd ze mogen gewoon door je heen stromen. In het lichaam voelen is je ingang, van hoofd naar lijf. Niet meer het verhaal geloven en vastgrijpen maar de focus verschuiven naar het voelen en ruimte geven zodat het er mag zijn. De innerlijke criticus die steeds maar tot jou spreekt, zal uitdoven als er wel erkenning maar geen voeding meer voor is. Je kunt al die verschillende uitingen in jou misschien zelfs lief gaan hebben. Het is meestal geen gemakkelijke opgave want overgave wordt hier gevraagd. Ons hoofd vindt er zo snel wat van, wil controle houden of zoekt afleiding en zo ben je weer weg bij aanwezig zijn bij wat er is.
We zijn hier in dit leven om illusies en opgehouden maskers te doorzien met zachtheid en compassie zodat ze kunnen smelten. Zo kan je ware zelf er doorheen schijnen, je leidraad zijn en kan er een directere uiting ontstaan in verbinding met en vanuit je lichaam en hart.

Oorzaken van hoofdpijn volgens de Chinese geneeskunst
Hoofdpijn is een van de meest frequent voorkomende symptomen in de praktijk. Er zijn niet veel mensen die nog nooit hoofdpijn gehad hebben. Er zijn verschillende ziekteoorzaken waar men naar kijkt in de Chinese geneeskunst:
– Het kan een leegte zijn in de constitutie (het pakketje wat je van je ouders meegekregen hebt)
– Emotionele spanningen: Woede, zorgen en gepieker, verdriet en leed, angst, schaamte, schuld of shock
– Overwerk
– Excessieve seksuele activiteit
– Onregelmatig dieet
– Bevalling
– Trauma
– Externe pathogene factoren zoals koude of hitte

Waar zit de hoofdpijn?
De locatie van de hoofdpijn zegt iets over welke meridiaan/ orgaan erbij betrokken is:
De kruin, zijkanten van het hoofd, achter de ogen en bij de slapen hebben met het houtelement te maken: lever en galblaas
Het voorhoofd verwijst meestal naar het aarde-element: milt en maag
Achterzijde van het hoofd (schedelrand): Waterelement: nier en blaas
Hele hoofd: Leegte van Nier energie of een invasie door wind van buitenaf

Er wordt ook gekeken naar welk type pijn, bijvoorbeeld:
Doffe pijn: leegte van energie
Zwaartegevoel: vocht
Bonzend: volte van energie bijvoorbeeld lever yang/ lever vuur die stijgt naar het hoofd.

Behandeling
Met acupunctuur wordt het lichaam gestimuleerd om de balans te herstellen, de hoofdpijn te verminderen en kan er weer ontspanning ontstaan. Het kan helpen om inzicht te verkrijgen over het waarom van de klachten: welke emoties, overtuigingen, voeding en levensstijl of andere factoren een rol kunnen spelen. Het gaat niet alleen om de fysieke balans maar ook op het mentale en emotionele vlak zal de uitwerking zijn.

Westerse kruiden kunnen ook ingezet worden om bij een tekort aan energie te voeden, bij stagnatie te bewegen of juist te verminderen als er een teveel aan energie is. Ook kunnen ze helpen bij stress, emotionele belasting en onrust en zo meehelpen aan herstel van de balans.

Kamille
Er zijn veel kruiden die je kunt inzetten bij hoofdpijn of migraine en kamille is er een van.
Kamille is voor de meeste mensen wel een bekend kruid, het groeit hier in onze omgeving. Het is een goed idee om kamillethee in huis te hebben. Niet om continu te gebruiken maar om als een kuur in te zetten of af te wisselen met andere kruiden.
Het werkt rustgevend en kalmerend. Je kunt het gebruiken bij allerlei klachten die door stress en verkramping zijn ontstaan. Het kan weer levenskracht geven bij grote vermoeidheid en kan helpen bij slapeloosheid, hoofdpijn, overspannenheid en angst.
Het werkt kalmerend en pijnstillend bij spijsverteringsklachten die ontstaan zijn door stress en over- bezorgdheid. Kamille remt ontstekingen en is pijnstillend bij voorhoofdsholteontsteking, blaasontsteking oogontsteking en tandwortelontsteking. Je kunt kamille innemen, mee gorgelen of bijvoorbeeld een watje gedrenkt in kamillethee op de ogen leggen bij vermoeidheid of geïrriteerde ogen.

Rust en vertrouwen, lichtvoetig en speels
Kamille staat symbool voor de moederfiguur waar je warmte, begrip en rust kunt vinden en bij wie je nieuwe energie kunt opdoen. Kamille maakt ook lichtvoetig en speels. Geeft troost, rust en vertrouwen.
Kamille heeft geen sterke wortel, als je naar het kruid kijkt zie je de lichtvoetige, vrolijke uitstraling en zonnekracht. De witte kleur laat de werking op het metaalelement zien (long en dikke darm) en ook op het zenuwstelsel en de vrouwelijke organen heeft het een harmoniserende werking. Het geel duidt op de spijsvertering en het aarde-element: Milt en maag.
Het zeer fijn vertakte blad lijkt op de vertakkingen van ons zenuwstelsel (Waterelement, nier). Het fijne blad geeft aan dat het ontkrampend en licht prikkelend werkt, het heft stagnatie van de lever energie op en heeft een verspreidend effect. De geur (etherische olie) heeft een kalmerende functie.

Wil je meer weten? Klik hier