Hooikoorts

Heerlijk de lente is in aantocht! Maar voor mensen die last van hooikoorts hebben is het vaak een heftige tijd.
Niezen, een loopneus of verstopte neus, geïrriteerde ogen, benauwdheid, kriebelende keel en hoesten zijn de verschijnselen. Het leidt vaak tot algehele malaise en heeft veel impact op het dagelijks functioneren. Hoe vroeger je start met de behandeling hoe beter, maar ook later in het seizoen kunnen de klachten behandeld worden. Je wilt toch graag kunnen genieten van het lente- en zomerseizoen!

Overgevoelig
Hooikoorts is een overgevoelige reactie van het lichaam op pollen (stuifmeelkorrels). Zodra grassen, pollen en bomen gaan bloeien ontstaan de klachten. De mensen die allergisch zijn voor het stuifmeel van bomen, krijgen al vroeg in het jaar problemen. Dat is de tijd dat de Hazelaar in bloei staat, daarna ook nog andere bomen zoals de Els, Beuk en Berk. Allergie voor het stuifmeel van grassen begint in de vroege zomerperiode (mei-juni) en aan het eind van de zomer ( augustus- september) zijn het de onkruidpollen die problemen geven.  
Bij hooikoorts is je afweersysteem in de war en het ziet de stuifmeelkorrels als indringers. Als reactie wordt de stof histamine aangemaakt door het lichaam. De slijmvliezen van neus, keel en ogen raken hierdoor overprikkeld met allerlei verschijnselen als gevolg. 

Behandeling
Acupunctuur helpt om de symptomen te verlichten en versterkt het afweersysteem van het lichaam. Het is aan te bevelen om de behandeling preventief in te zetten voor de hooikoortsperiode begint. Daardoor kunnen klachten sterk verminderd of zelfs voorkomen worden. Zijn de fysieke problemen al aanwezig dan kan er ook zeker nog behandeld worden met goed resultaat. Hoeveel behandelingen nodig zijn is afhankelijk van de aard en de mate van klachten.

Meer weten….