Het verlangen om gezien te worden

Ze komt heftig hoestend mijn praktijk binnen. “Het wil maar niet over gaan”, geeft ze aan. Tijdens de eerste behandeling komt er veel verdriet los. Ze voelt afstand tussen haar en haar partner en verlangt ernaar om gezien en aangeraakt te worden. Ze mist de genegenheid. Ze spreekt het uit naar hem maar er verandert niets. Het maakt haar erg verdrietig. Ze herkent dat verlangen om gezien en gehoord te willen worden maar al te goed. Haar ouders waren altijd druk, stonden ten dienste van de ander, er was weinig aandacht voor haar als kind. Ik nodig haar uit om contact te maken met dat kleine meisje in haar. Ze is in staat om haar hart te openen voor dit eenzame meisje dat twijfelt aan haar bestaansrecht. Haar broer noemt haar dom.

Zij ziet het innerlijke meisje nu voor wie ze is en wat ze werkelijk nodig heeft: haar eigen liefde en aandacht.

Herhaling geschiedenis
Ze realiseert zich opeens dat de geschiedenis zich heeft herhaald. Haar dochter heeft ook te weinig aandacht gekregen. Haar man was langdurig ziek en op beslissende momenten zoals schoolkeuze en eindexamen konden zij er niet voor haar zijn. Dit inzicht komt heftig bij haar binnen.

“Het is gewoon wonderbaarlijk” zegt ze als ze voor de tweede keer mijn praktijk binnenstapt. “Na de behandeling was er een enorme verbetering, ik heb nauwelijks meer last”. Waar ze eerder aldoor hoestend binnenkwam, is het nu nagenoeg verdwenen.

Terugval
Als ze stress ervaart vanwege haar plotseling zieke dochter heeft ze een terugval. Het hoesten komt weer terug en ze heeft last van benauwdheid. Ze maakt zich zorgen om haar dochter. Het gaat niet goed met haar. Na de behandeling komt er veel slijm los, wat goed voelt. De hoestaanvallen zijn verminderd maar nog wel af en toe aanwezig.

Verdriet en de longen
In de Chinese geneeskunde worden emoties ook gezien als mogelijke oorzaak van ziekten. De longen worden beïnvloedt door verdriet en leed. Het zorgen maken kan de functie van de longen aantasten. Deze emoties hebben een krachtig en direct effect op de ademhaling.

Connectie
Vandaag liet ze mij weten dat ze weer nabijheid voelt met haar partner, de afstand tussen hen is verdwenen. “Ik weet niet wat er gebeurd is, ik heb helemaal niets hierover naar hem uitgesproken”, zegt ze.

Mooi toch, hoe dat werkt. Ze ziet en hoort zichzelf steeds meer. De herstellende verbinding met haarzelf wordt terug gespiegeld door de wereld om haar heen…

Meer weten….?