Herfst en de luchtwegen

Het metaalelement is onderdeel van dit seizoen. De longen en dikke darm zijn de organen hieraan verbonden. Het klimaat dat bij de herfst hoort is droogte, beide organen zijn daar gevoelig voor. Dit kan zich uiten in klachten van de huid en de holtes (sinussen) in het gezicht. De dikke darm speelt een belangrijke rol in de weerstand van het lichaam door een gezonde darmflora. De longenergie stimuleert de afweer van buiten, het verdedigingsmechanisme tegen bacteriën en virussen.

Rouwverwerking en loslaten
Rouwverwerking en het loslaten van pijnlijke ervaringen hoort bij het metaalelement. Verdriet dat vast gehouden wordt, heeft zijn invloed op de longenergie. Een verminderde werking van de longen kan zich uiten in kortademigheid, benauwdheid, hoesten, verkoudheid en allergieën.

Het metaalelement helpt ons om afstand van onze emoties te nemen en er objectief naar te kijken. We laten ons er minder door mee slepen en erkennen ons eigen aandeel daarin, zonder te projecteren op anderen. De dikke darm laat via de ontlasting los wat toxisch of niet meer nodig is. Maar we zijn meer dan alleen het lichaam. We kunnen ook vasthouden aan negatieve gedachten en overtuigingen. Een gezonde darmfunctie helpt ons naast fysiek ook op mentaal en spiritueel niveau alle afval te laten gaan. Obstipatie kan optreden wanneer we moeite hebben met het loslaten.

Naar binnen keren
De herfst met de vallende bladeren en terugtrekkende sappenstroom, geeft aan dat het een periode is van loslaten en langzaamaan naar binnen keren om te zien wat er in ons leeft en aandacht vraagt. Met ondersteuning van de buikademhaling kunnen we van buiten naar binnen gaan, van het hoofd naar het lichaam. Het is een manier om contact te maken met emoties en gevoelens zodat er heling kan plaatsvinden. Het brengt ons dichter bij onszelf en bij wat er echt toedoet. De longen zorgen ervoor dat we het pure, het nieuwe vervolgens weer in kunnen ademen. Gun jij jezelf die ruimte en rust in deze periode?

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact op.

Marion