Een reis naar je buiten- of naar je binnenwereld

Wat dient je het meest?

Als we kind zijn, ligt de hele wereld aan onze voeten. Zoveel te ervaren en te ontdekken. In de gedachten van een kind is alles mogelijk.

“Nederland is saai, Mam”, deelt mijn zoon (10) mij mee als we een paar dagen weg willen plannen. Zijn neus heeft geroken aan Europa en alles dichterbij valt in het niet. Deze zomer zijn we met de trein door Europa getoerd en dat was spannend en geweldig, een waar avontuur. We hebben enorm genoten, een kostbaar samenzijn.

Bij terugkomst vraag ik mijzelf af: heeft deze ervaring wezenlijk iets veranderd voor mij? Ik realiseer me dat uiterlijke omstandigheden bijdragen aan de buitenkant. Maar gebeurt er ook iets van binnen?

Groei

Kijkend naar mijn zoon zie ik hoe hij gegroeid is tijdens de reis. Gaandeweg trad hij meer naar buiten, ging makkelijker om met onverwachtse dingen, dacht mee, durfde Engels te praten en pakte soms ook de leiding. Hij had de reisplanner met treintijden op de telefoon. “Effe gassen, mam”, spoorde hij mij aan om de trein te halen.

Een kind wil meer en meer ervaren, steeds verder en steeds mooier. De ontwikkeling en nieuwsgierigheid stuwen hem voort. De opbouw van de persoonlijkheid is in volle gang en dat is ook de bedoeling. Eigenheid en zelfstandigheid groeien, een steeds meer losmaken van ouderlijke invloeden.

Met de puberteit meestal als hoogtepunt/ omslagpunt in de groei naar volwassenheid. Een eigen stevige basis wil gevormd worden. De basis van het ego is nodig om het licht wat we zijn te ankeren zodat we het kunnen leven in de dagelijkse praktijk.

Terwijl een kind zijn ikje opbouwt en versterkt, worden wij, als volwassene, uitgenodigd om dat deel van ons juist onder de loep te nemen. Wat staat ons in de weg om de impulsen van onze ziel te volgen? Het licht wat we zijn volledig te laten schijnen?

Reis naar binnen

Door de tegenslagen in ons leven, worden we meestal aangespoord om de reis naar binnen te maken. De ervaring is niet bedoeld als ‘straf’ maar het is een impuls om ons wakker te schudden. Kunnen we uit het slachtofferschap stappen en erop vertrouwen dat het een doel dient ook al begrijpen we het (nog) niet? Durven we in de spiegels te kijken die ons worden aangereikt?

Fijne gebeurtenissen zijn heerlijk maar die blijheid komt en gaat ook weer. Dat geluk is afhankelijk van de omstandigheden. We hopen geluk te vinden in een relatie, een nieuw huis, lichamelijke genezing of een andere baan maar dan begint het toch weer te wringen. Eigenlijk zijn we allemaal bewust of onbewust op zoek naar het eeuwige geluk. Die vreugde is er al maar ligt bedekt onder lagen van bescherming, ideeën en houdingen. We ZIJN die vreugde maar het contact daarmee is verloren gegaan. Hoe kunnen we ons onze oorspronkelijkheid weer herinneren?

Wat blijft er over als ik niet ben wat ik dacht te (moeten) zijn? Wat komt er nog voor elkaar als ik controle en het ‘moeten’ loslaat? Word ik dan niet passief? Word ik niet overspoelt door nare gevoelens als ik ze toelaat? Allemaal vragen die opkomen en we willen weten hoe dat eruit zal zien. We willen het weten zodat we onze veiligheid kunnen waarborgen. Maar juist in die onzekerheid mogen we de zekerheid gaan ontdekken en ontmoeten.

Wat wil er gedaan en gecreëerd worden op dit moment? Kun je daar met je volle aandacht bijblijven?

Je hoofd heeft niet de leiding maar wordt dan dienstbaar hieraan. Je hoofd wordt ingezet om de impuls en benodigde actie praktisch vorm te geven.

Lichter leven

Wil je lichter leven en leven vanuit de flow? Wil je meer trouw zijn aan jezelf en je innerlijke stem? Ben je bereid om je gedachten en patronen te onderzoeken?

In de sessies begeleid ik cliënten in dit proces om weer contact te maken met de eigen bron en waarheid. Lichamelijke klachten komen meestal voort uit het negeren en onderdrukken van emoties en het vasthouden aan conditioneringen. Wat ligt daar opgeslagen? Wat wil het lichaam je vertellen? Waar zijn we het contact met ons ware Zelf verloren?

Acupunctuur opent je systeem en brengt evenwicht en rust terug in je lichaam. Denken en gevoel komen meer in balans en de energie mag weer stromen, zo ook de emoties. Healing en coaching brengen inzicht en heling op oude patronen en houdingen die je ziel niet verder dienen zodat ze los kunnen laten.

Meer weten over de behandelmogelijkheden? Neem gerust contact op!

Marion
Portretfoto Marion van der Krogt

PS Deze blog is een samenvatting van een artikel in mijn nieuwsbrief. De nieuwsbrief ontvangen? Vul je e-mailadres in op de contactpagina bij ‘Meld je aan voor de nieuwsbrief’