Diepzeeduiken in Amsterdam

“Wat een prachtige jurk heb je aan”, zegt een Amsterdamse dame die mijn pad kruist wanneer ik net uit mijn hotel gestapt ben. Ik ben op weg naar mijn tweede cursusdag. “En wat een mooi haar. Ja, vervolgt ze, we moeten elkaar veel meer complimenten geven. Als het echt zo voelt, hè. Elkaar zien is zo belangrijk, zeker in deze tijd”. Ik neem haar positieve woorden dankbaar in ontvangst. “Dag, lieve vrouw” zegt ze en steekt het zebrapad over naar de overkant van de straat. Weg is ze.

Geraakt vervolg ik mijn weg door het park en ik kan wel bijna huilen van ontroering. De boodschap komt zo binnen. Naast dat het natuurlijk heel fijn is om gezien te worden, realiseerde ik mij dat deze vrouw mijn thema van gisteren in praktijk brengt. Ik wilde mij graag puur kunnen uiten, in alle kwetsbaarheid en kracht, zonder remming. Dit verlangen bracht ik in de opstelling. Deze prachtige dame liet mij de weg zien: hoe het recht je hart binnen kan gaan als het vanuit een pure plek komt.

Het was diepzeeduiken vorige week in Amsterdam, bij de voorjaarsschool intuïtief systemisch coachen met Hylke Bonnema. Wat een schoonheid, pijn, kwetsbaarheid en kracht ligt er onder de oppervlakte om ontmoet te worden. Een reis naar binnen, naar de krochten van mijn ziel. We werden uitgenodigd om het denken en de controle los te laten. Ook om het ‘helperssyndroom’ te doorzien, zodat we ons open konden stellen voor een wijsheid/intuïtieve kracht die universeel is. Open staan, gevoel en impulsen volgen terwijl de beschreven blaadjes de representanten waren uit ons leven, resonerend met het ingebrachte probleem/verlangen. Allerlei representanten kunnen opgesteld worden in de vorm van een probleem, thema, persoon, familielid, emotie of verlangen. We werden door elkaar begeleid op deze reis naar binnen om vervolgens met de opgedoken ‘schat’ weer naar buiten te komen.

Als je blokkades ervaart in je leven kan het heel behulpzaam zijn om je voorouderlijnen te onderzoeken. De Moeder staat symbool voor relaties en de groep. De vader heeft te maken met de buitenwereld en de richting in je leven. Er kunnen verborgen geheimen zijn in de familielijn, gebeurtenissen waar niet over gepraat mocht worden. Dat kan bijvoorbeeld een overleden kind, misbruik, een nazi verleden of een uitgestoten familielid zijn. Dit kan zichtbaar worden in de opstelling als een (verborgen) geheim. Soms voelen we dat er iets is zonder het specifiek te kunnen duiden. Een systeem kan naast de familie ook een organisatie, school, een vriendengroep of de maatschappij zijn.

Als dit geheim niet zichtbaar mag zijn, is het familiesysteem uit balans. Tot wel zeven generaties terug kan dit gaan. Iemand uit de generatie daarna gaat dat dan (onbewust) dragen om de balans te herstellen. Dit gebeurt uit liefde voor het (familie) systeem. Door het verborgen geheim te erkennen, ook al is het niet helder wat het is, krijgt het zijn plaats in het systeem terug en mag het zichtbaar worden. Zo kan de (onbewuste) verantwoordelijkheid worden losgelaten en krijgt het de plek waar het werkelijk hoort. Je bevrijdt jezelf van deze gedragen ballast en daarmee kan de blokkade in je leven oplossen. Het brengt ook helderheid en inzicht over de onderstroom en dynamiek tussen mensen en familieleden. De levenskracht kan weer stromen en dit kan een positief effect hebben op allerlei gebieden in je leven: Op je werk, relaties en gezondheid.

Meer weten?