De passie weer flink aangewakkerd….

Net weer een heerlijke Themadag over Shen kruiden gehad, kruiden die op onze geest en het zenuwstelsel werken.

Wanneer een stressvolle situatie zich voordoet, kan ons lichaam hier normaal gesproken adequaat op reageren doordat ons sympathisch zenuwstelsel aangaat. Het gaspedaal wordt als het ware ingedrukt. Na deze situatie gaat het lichaam zich weer herstellen en zorgt de parasympaticus (via de rem) ervoor dat er weer gevoed wordt. Maar als de stressvolle situatie langdurig aanhoudt, wordt het immuunsysteem ook voor langere tijd uitgeschakeld en kan het lichaam zich minder goed verdedigen tegen indringers van buitenaf en veranderde cellen van binnen. De spijsvertering werkt minder waardoor groei en herstel trager gaan. We worden veel vatbaarder voor ziekte.

Ook als er trauma in het verleden heeft plaatsgevonden en je hebt dat niet kunnen verwerken dan kan het terugdenken hieraan dezelfde stressverschijnselen geven als toen het echt gebeurde. Het lichaam gaat opnieuw in de vecht- of vluchtmodus.

Naast allerlei hulpmiddelen en therapie kunnen acupunctuur en westerse kruiden ook behulpzaam zijn om die oude pijnlijke situatie een plek te geven en het zenuwstelsel tot rust te brengen.

Passiebloem (Passiflora Incarnata)
Een van de besproken kruiden op deze dag was: Passiebloem. Passiflora Incarnata kunnen we medicinaal gebruiken.
Dit kruid helpt om je passie weer terug te vinden als het leven lijden geworden is en je gebukt gaat onder kleine of grote lasten. Als je moeilijk onder woorden kunt brengen wat je voelt en je gevoelig bent voor wat anderen zeggen of vinden. Slapen gaat slecht omdat men bang is voor inzichten in de nacht die om actie vragen.

Passiebloem is mild kalmerend voor het zenuwstelsel en kan helpen bij onrust, paniek, angst, prikkelbaarheid, slecht slapen, verkramping spijsverteringssysteem en allerlei stress gerelateerde klachten.

Als je naar de bloem kijkt, kun je ook al veel zien van de werking. De witte kleur duidt op de long en een verzachtende en harmoniserende werking. Paars (rood en blauw) wijst op hart en nier en het zenuwstelsel, kalmerend op de geest en de bloeddruk. Geel laat de werking op de spijsvertering zien.

N.B. Dit kruid niet innemen tijdens zwangerschap en hoge dosis overdag is slaapverwekkend dus geen auto of machine besturen. Bij gebruik van reguliere medicatie en antidepressiva alleen in overleg met je arts.

Meer weten? Klik hier