Al duizenden jaren nemen paddenstoelen in allerlei culturen een belangrijke plaats in. Ze worden gebruikt als voedsel maar ze worden ook ingezet voor spirituele en fysieke genezing.
Het is fascinerend om de wereld en werking van paddenstoelen te onderzoeken. Schimmels behoren tot de oudste levensvormen op aarde. Zonder paddenstoelen zou de natuur niet kunnen bestaan. Zij ondersteunen de kringloop en spelen daar een belangrijke rol in.
DNA overeenkomst
Ons lichaam herkent de paddenstoel makkelijk omdat ons DNA sterke overeenkomst hiermee blijkt te hebben. Al onze organen zijn verbonden met schimmels. Schimmels kunnen ook tot in de hersenen doordringen. De kracht van de paddenstoel zit in het mycelium (schimmel). Wat wij boven de grond zien is de vrucht. Het mycelium is een heel subtiel en verfijnd netwerk onder de paddenstoel, in de grond. Via dit netwerk neemt de paddenstoel voedingsstoffen op uit de bodem om te groeien. Dat kunnen ook slechte stoffen zijn, die de paddenstoel vervolgens weer reinigt. Paddenstoelen zijn de grote schoonmakers uit de natuur. Ze leven in symbiose met bomen en planten via dit gigantische netwerk van verfijnde schimmeldraden onder de grond. Ze hebben zelf geen fotosynthese. Ze leveren water en mineralen en krijgen daar weer glucose en sacharose voor terug uit het planten- en bomenrijk.
Mycotherapie
In de Chinese geneeskunst worden medicinale paddenstoelen al heel lang gebruikt, waarschijnlijk al sinds 5000-7000 jaar geleden. Mycotherapie is het inzetten van paddenstoelen voor het voorkomen of genezen van bepaalde aandoeningen en ziekten. In de Chinese geneeskunst gaat men uit van een evenwicht in de homeostase, evenwicht tussen yin en yang. Is dit evenwicht uit balans dan zal dat weer hersteld moeten worden. Het immuunsysteem (afweer) is daarbij erg belangrijk.
Immuunsysteem
Paddenstoelen hebben een stimulerend of regulerend effect op ons systeem. Medicinale paddenstoelen kun je inzetten bij talrijke aandoeningen en in het bijzonder bij kanker. Het immuunsysteem wordt sterk geactiveerd wat de groei van een tumor meetbaar kan vertragen of blokkeren. Ons immuunsysteem is onze basis. Als dit immuunsysteem ontregeld is, kunnen de paddenstoelen helpen om de herinnering van een gezonde werking weer terug te halen, zodat je systeem weer weet wat het moet doen. (bijvoorbeeld bij auto-immuunziekten).
Belangrijke stoffen
In medicinale paddenstoelen zitten veel Bètaglucanen die erg belangrijk zijn voor ons immuunsysteem. Deze suikers zijn onmisbaar en vergroten onze afweer en verbeteren het herstel na ziekte.
Antioxidanten zijn ook in grote hoeveelheden aanwezig in paddenstoelen. Deze stoffen gaan oxidatie tegen. In ons lichaam zitten ‘vrije radicalen’, die ontstaan tijdens de normale stofwisseling. Vrije radicalen kunnen schade brengen aan cellen en weefsels wat we oxidatieve stress noemen. Ze liggen ten grondslag aan snelle verouderingsprocessen maar ook aan allerlei ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten, Alzheimer, ALS, diabetes. Verder zitten er veel essentiële aminozuren, enzymen, mineralen, sporenelementen en veel vitaminen (C. B1, B2, B3, B5, B6, B7, B12, D en K) in paddenstoelen.
Belangrijke werking van paddenstoelen:
– Immuunsysteem regulerend en versterkend
– Antitumoraal
– Antiviraal, antibacterieel, ontstekingsremmend
– Antioxidant
– Cognitieve ondersteuning en geheugen
– Bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend
– Vertraagt het verouderingsproces
– Histamine verlagend
– Hormoon regulerend
– Slijmoplossend
– Rustgevend
– Positieve werking op organen en ingewanden
– ontgiftende werking
Soorten paddenstoelen
Voorbeelden van medicinale paddenstoelen: Agaricus Blazei (Amandelpaddenstoel), Auricularia (Judasoor), Chaga (Berkenweerschijnzwam), Cordyceps (Rupsenzwam), Coriolus (Elfenbankje), Hericium (Pruikzwam), Maitake (Eikhaas), Pleurotis Ostreatus (Oesterzwam), Polyprus Umbellatus (Eikhaas), Reishi (Gesteelde lakzwam) en Shiitake.
De paddenstoelen die wij vooral in de supermarkt zien liggen zijn de witte champignons. Ze zijn wel het minst interessant qua gezondheid. Kastanjechampignons bevatten weer meer voedingsstoffen dan de witte champignons. Vanuit de Aziatische keuken kennen we de oesterzwam, shiitake, hericium (pruikzwam) en cantharellen. Paddenstoelen zijn heerlijk in gerechten en hebben ook nog een positieve invloed op de gezondheid van je lichaam. Zet de paddenstoelen misschien wat vaker op het menu!
Meer weten?