De diepte in jou, bron van leven, het waterelement

De wind raast met kracht om ons heen. Ik ben bezig in mijn praktijk met een behandeling terwijl de natuur zijn onstuimige kant laat horen. Takken van de boom voor het raam zwiepen heen en weer en de hagelstenen kletteren op het dak. Het laat ons onze wilde natuur weer herinneren.

Sterven en loslaten
De winter is begonnen. Deze periode past bij het water element: Donkerte, diepte, bezinning en stilte. Wat mag er sterven in jou? Wat zijn de lessen van het afgelopen jaar? Wat hoeft er niet meer mee naar het nieuwe jaar? Kun je sterven toelaten, de thema’s die afgerond zijn laten gaan? Hieruit kan weer iets nieuws ontstaan. De aarde lijkt doods en in rust in de winter. Maar diep in de grond is er al leven, de voorbereiding op de lente. Vanuit de stilte komt de creatiekracht weer tot leven. De nacht geeft weer geboorte aan een nieuwe dag. Uit het donker wordt het licht.

Stroming
Het waterelement: Rustig vaarwater en de stroming van energie. Water kan naast een kabbelend beekje ook heel krachtig zijn, zelfs verwoestend. Zoals het weer heftig en beangstigend kan zijn, zo kan er ook een angst zijn voor ons eigen vuur en levenskracht. Als we helemaal in die kracht staan, instinctief en ongeremd…
Het waterelement gaat ook over overgave en toelaten, toegang tot de bron, zonder te doen.

Angst
Om liefde te ontvangen en bestaansrecht te ervaren als kind is het (vaak) nodig om je aan te passen in je levenssituatie. Als dat niet zo goed lukt, kan dat een gevoel van diepe angst oproepen. Je bent namelijk afhankelijk van je omgeving en een gevoel van veiligheid is heel belangrijk. En je kan er ook nog geen woorden aangeven om uit te leggen wat er in je omgaat. Angst kan ons hele leven op de achtergrond aanwezig zijn als een onrust of remming en weer naar de voorgrond schuiven als we getriggerd worden. Het kan zich tonen in de vorm van faalangst, verlatingsangst, angst voor de dood of angst voor tekort. Als angst of onveiligheid geactiveerd wordt, ontstaan er vaak lichamelijke klachten.

Gevoelsleven
Het waterelement is verbonden met ons gevoelsleven. Het maakt ons gevoelig voor wat er diep in onszelf en de ander leeft. De emotie angst is gekoppeld aan de nier energie. Angst is een natuurlijke emotie van de mens en is essentieel als instinctieve reactie op gevaar. Het wordt een probleem als het lichaam in hoogspanning blijft terwijl er geen aanleiding meer voor is.

Verstoring van het waterelement
De nieren zorgen voor de waterhuishouding. Ze voeren afvalstoffen af zodat alles zuiver blijft en tegelijkertijd bevorderen ze de doorstroming in geest en lichaam. Het waterelement heeft ook te maken met de blaas, de botten, het merg, het centrale zenuwstelsel, de oren en hoofdharen.
Problemen in deze gebieden kunnen op een verstoring van dit element wijzen. Alle invloeden die een verzwakkende uitwerking op de nieren hebben, verminderen ook onze levensenergie. Vermoeidheid, burn-out, depressie, onzekerheid, nervositeit, obsessief of destructief gedrag kunnen ontstaan. Fysieke klachten zijn bijvoorbeeld lage rugpijn, duizeligheid, gewrichtsklachten, opvliegers, problemen met de vochthuishouding en onvruchtbaarheid.
Als het waterelement in balans is dan is er vitaliteit, vertrouwen, wijsheid en zachtmoedigheid. Er is innerlijke rust, moed en wilskracht.

Wortels van het leven
In de Chinese geneeskunst worden de nieren de ‘wortels van het leven’ genoemd. In de nieren ligt onze essentie (Jing) opgeslagen die je als een pakketje meekrijgt van je ouders bij conceptie. Hier ligt onze levenskracht en erfelijk materiaal. De nier energie is heel belangrijk voor groei en ontwikkeling. In de verschillende levensfasen zoals puberteit, zwangerschap en menopauze speelt het een belangrijke rol. Door gezonde voeding, ademhaling en goede zorg en rust voor jezelf houd je het na-hemelse aspect van de Jing op orde. Zo raakt onze levenskracht niet uitgeput.
Meditatie, rustgevende muziek, een warme kruik, met een dekentje op de bank, een hete douche en yoga zijn ondersteunend voor het waterelement.
Verder kan er dieptewerk nodig zijn om de oorzaak van onrust en angst te helen.

Uitnodiging
Dus deze winterperiode helpt je om de aandacht naar binnen te brengen en je af te vragen: Hoe gaat het met mij van binnen en wat heb ik nodig? Afdalen in jezelf, durven ontmoeten en toelaten wat er voelbaar is. Het is de uitnodiging van het waterelement.

Meer weten?