Darmklachten en loslaten

Zo tegen het einde van het jaar nodigen de donkere dagen voor kerst je uit om ruimte te maken voor de stilte en je aandacht naar binnen te brengen. Oude dingen worden losgelaten in de darmen zodat er plaats is voor het nieuwe.

Voel je je bedreigd door iets en voel je je machteloos?
Laat je je makkelijk kwetsen door anderen?
Vertrouw je onvoldoende op je eigen veilige basis?
Heb je moeite met verwerken en loslaten?
Loop je liever weg voor confrontatie?

Deze kenmerken spelen mogelijk een rol bij darmklachten

Vertering en overgave
In de darmen vindt de laatste vertering plaats. Materie wordt hier omgezet in energie. Belangrijke voedingsstoffen worden hier opgenomen en afvalstoffen worden afgevoerd via de endeldarm en de ontlasting. Het vraagt overgave om nutteloze ballast te laten gaan. Vasthouden kan tot obstipatie leiden. Angst kan leiden tot verkramping en diarree. De buik is een gevoelig en kwetsbaar gebied. Spanning is vaak in de buik voelbaar. Kinderen kunnen klagen over dit gebied als er iets aan de hand is.

Wat pik je op van je omgeving? Voel je gauw de negatieve sfeer om je heen? Is het moeilijk om bij jezelf te blijven? Kun je de emoties wel verteren?

Als kind zijn we als een spons
We zuigen alles op aan gevoelens en ervaringen en slaan het op in ons systeem. We nemen al die informatie mee in onze volwassenheid als programmaknoppen. Tijdens ons leven worden die programmaknoppen weer aangeraakt. De geraaktheid is niet alleen van nu maar kan dus veel dieper gaan.

Bescherming
Vaak voelt het veiliger om vanuit het hoofd te leven. Bij veel mensen is het zonnevlecht- maaggebied een regio waar de energie stagneert. Hier trekt de zonnevlecht naar binnen als bescherming. Een mechanisme dat meestal in de kindertijd is ontstaan. Vanuit deze regio stem je je af op je omgeving. Voelt het veilig, kan ik ontspannen in deze sfeer?

Spanning in dit gebied maakt het lastig om door te ademen naar de buik. De energie blijft in het bovenste gedeelte van het lichaam ‘hangen’ en de doorstroming naar beneden is verminderd. Als je echt contact maakt met je buik kom je mogelijk veel gevoelens tegen die daar opgeslagen liggen.

Gevoel en waarheid volgen
Darmklachten nodigen je als het ware uit om weer contact te maken met je gevoel. Als je de angst en spanning durft toe te laten, kom je bij de rust en veiligheid in Jezelf. Het heeft ook te maken met het erkennen van je eigen waarde. Zoek je de bevestiging in je omgeving of durf je stap voor stap je eigen gevoel en waarheid te volgen? Kun je achter jezelf gaan staan, los van wat de omgeving ervan vindt? Durf je verandering aan te brengen en keuzes te maken?

Behandeling
Met acupunctuur kan het spijsverteringssysteem weer in balans gebracht worden. Ontspanning en heling vinden plaats op diepere lagen. De energie doorstroming en het zelf genezend vermogen van je lichaam worden gestimuleerd. Met healing en coaching schijnen we ook een licht op de innerlijke oorzaak wat het helingsproces kan versnellen.

Kaasjeskruid
Dit kruid past bij een gevoelig mens die verkrampt kan raken omdat hij maar blijft geven en daarbij zichzelf kan verliezen. De sterke wortel helpt om te aarden, bij jezelf te blijven en om nee te durven zeggen. Kaasjeskruid maakt los wat vast zit en bevordert de doorstroming. Hij leert om vanuit het hart onvoorwaardelijk te geven zonder daar iets voor terug te verwachten. Anders kan men teleurgesteld en verbitterd raken. Het helpt je te herinneren waar je blij van wordt en nodigt je innerlijk kind uit om weer te spelen. Het kruid werkt verzachtend, ontkrampend, slijm afvoerend en ontstekingsremmend. Goed voor de luchtwegen, maag- en darmkanaal, huid, urinewegen en vrouwelijke organen. Het herstelt de slijmvliezen.

Meer weten?